Sista dagen för år 2022

2022-12-31

Nu är det sista dagen för detta året. Inte det bästa året att se tillbaka på för vår del. Så klart har det även hänt en del som har varit trevligt också men det mesta har överskuggats av Hasses sjukdom. Det har varit en mycket jobbig tid.

Mer sammanfattning än så här blir det inte.

Väljer att se framåt i stället och hoppas verkligen på att det nya året som ligger framför oss ska bli ett bra år. Inte bara för oss utan för hela världen. Jag hoppas att kriget i Ukraina ska ta slut så fort som möjligt så att det tappert kämpande ukrainska folket kan få börja bygga upp sitt land igen. Det kommer att kosta miljarder och hoppas att det kommer strömma in pengar till dom för att kunna genomföra detta. Men egentligen så finns det väl bara en nation som ska betala för det som dom har förstört. Den nationen är också en stor förlorare som har skickat väldigt många män, unga som äldre, rakt in i döden. Den mördaren heter Putin, ledare för Ryssand. Nog om det hemska nu.

Nyårsafton är inget som vi firar, det blir ju nytt år i alla fall. Kul när man var mycket yngre men det var ju ett bra tag sedan.

Men lite god mat blev det ändå vilket det troligen hade blivit ändå. En räkmacka på tekaka gjorde jag i ordning till oss i kväll. Förutom bröd och massor av hand skalade (av mig) räkor så innehöll den hårdkokt skivat ägg och generöst med en god räksallad. Smakade jättegott och inte tusan behövde vi en trerätters meny bara för att det var nyårsafton. Eftersom vi inte gillar något bubbelvin så hade vi inte det heller. Har haft det ibland men bara tvungsdruckit ett glas och hällt ut resten så bryr vi oss inte om detta. Dessutom så sover vi troligen vid tolvslaget!!

Sista boken som jag har läst detta år är en kriminalroman av Frida Skybäcker och heter ”Svartfågel”. Mycket bra bok med en spännande och ovanlig story. Väldigt bra berättad med intressanta personer som är väldigt väl skildrade. Även fint beskriven natur runt Harlösa och stadsmiljö i Lund. Inte en story som är så kallat ”konceptskriven” och därför så mycket bättre tycker jag.

Baksidestext:

En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria. Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?

Svartfågel är en stämningsfull kriminalroman som utspelar sig i kontrastrika Skåne och rör sig mellan Lunds fina kvarter och den utsatta glesbygden. Det är den första boken i en serie om utredarna Fredrika Storm och Henry Calment.  

Frida Skybäck bor i Skåne med sin man och deras två barn. Hon har skrivit både historiska och samtida relationsromaner som sålt i hundratusentals exemplar bara i Sverige och nominerats till flera priser. Nu är hon aktuell med kriminalromanen Svartfågel.

Önskar er alla en mycket god och trevlig nyårsafton samt ett gott och trevligt nytt år med många nya och spännande upplevelser och husbilsresor. Vi ser själv framemot att kunna resa söderöver igen.

Sista fredagen i år

En soliga dag i slutet av året i Silves. Året finns på bilden.

2022-12-30

Inget regn i dag men lite blåsigt. 5 plus men det kändes kallare. Skönt med vantar när jag gick med Gustava.

Gjorde inget idag på denna sista fredag på detta året. Eller lite gjorde lite ändå!

Det var lite sol på eftermiddagen så jag passade på att gå en sväng med Rulle. Fanns lite sopor så jag gick till sopsorteringen för att slänga dom. Snodde Hasses uppgift i dag. Men han gick en sväng senare i alla fall. Vi måste se till att röra på oss några gånger om dagen. Våra åldrande leder mår bra av att röra på sig. Ju mer desto bättre. Men lite jobbigt när dom blir tröttare. En ständig kamp som jag avser att vinna!! Envishet är en bra egenskap för närvarande tycker jag. Och det har jag massor av!

Solen syns där bakom dom nakna träden. Den är blek men finns där.

Dom stora vattenpölar som finns har börjat krympa lite. Och om det nu inte skulle komma mer regn så hade dom snart varit ett minne blott. Tills nästa regnväder. Vilket börjar i natt.

Jag gillar nypressad juice av grapefrukt och hade köpt ett par sådana frukter. I dag så var det dags att pressa en sådan i min lilla elektriska citruspress. Den var inte så pigg i dag som den brukar var utan hackade en del. Gick lite trögt att gå runt. Orkade inte med riktigt. Troligen dag att köpa en ny, har haft denna nu i några år. Ska kolla på Amazon där det finns ett stort utbud av ”allt”. Och så bra för där är det lätt att hitta bra vara till bästa pris.

I kväll så åt vi rotmos (Felix pulver) och köttkorv. Lite senap till och det smakade jättegott.

Och mat är något som vi alla vill ha och behöver!! Helst god sådan!

Mer regn

Jag gillar verkligen dessa sten och klippformationer i Peniche.

2022-12-29

Regn hela natten och stor del av dagen. Endast ett fåtal snöhögar kvar efter skottningen. Hela 5 plus och lite småblåsigt. Tog en promenad och slapp som tur var regnet. Det var egentligen inte så där skönt men det var välbehövligt att röra på benen och få lungorna fyllda med frisk luft. Att det kan vara så skönt med djupa andetag i syremättad luft. Känner riktigt hur lungorna och kroppen verkligen tar till sig det. Piggar upp hela systemet tycker jag. Det var ju faktiskt rätt så skönt vid närmare eftertanke.

Lite senare under förmiddagen så plockade vi ihop allt löst och det tog inte så lång tid. Sedan startade vi motorn och den gick snällt igång vilket vi var glada för. Man kan ju aldrig veta när vi inte har kört på några veckor.

Vi körde iväg till MM i Skene på vägar som var som på sommaren. När vi kom till MM så var det mycket bilar på parkeringen men så klart fanns det plats för oss också. Parkerade en bit bort och där fanns det en kundvagn lämnade i diket. Passade mig så bra för då kunde jag ta den och lasta i mina påsar med pant. När jag kom fram till pantreturen var det kö dit. Tog inte så lång tid. Men jag småflinade lite när damen framför mig i kön pantade sina flaskor. Hon hade en liten väska fylld med små pantflaskor som var sorterade med att med lätthet lägga in dom i pantmaskinen med botten först. Men för varje flaska hon tog upp så kollade hon på etiketten. Varför fattade jag inte! Tog rätt så lång tid. Blev faktiskt lite otålig men det hjälpte ju inte. Blev sedan min tur och det tog inte

så lång tid för mig att putta in mina returglas. Är ju så mycket enklare nu än för några år sedan.

Jag tycker det är mycket märkligt att länder söderut inte har något väl fungerande system för att panta plast så som vi har det i Sverige. Visst är det något för EU att ta tag i ?

Inne i affären så var det mycket folk och även mycket personal som i hög takt fyllde på i hyllorna och överallt där det gick att fylla på. Trots det så upplevde jag det inte som att det var trångt. I min närhet så höll alla bra avstånd och skulle nu någon komma lite nära min kundvagn så bad vi helt klart varandra om ursäkt med ett leende. Och ett leende är den kortaste väg mellan två människor att få kontakt. Så spara aldrig på dina leende. Dom är faktiskt guld värda i kontakten med andra människor.

Min kundvagn var välfylld och jag kunde helt klart konstatera att det hade blivit dyrare. Men när jag såg andras kundvagnar så var dom mycket mer välfyllda och även dom stora djupa kundvagnarna var toppade. Jag vet så klart inget om varför folk handlar så mycket. Men inte verkar det som om det finns brist på pengar att handla för. I alla fall inte vad jag såg i dag. Men så klart fanns inte dom som inte har några pengar att handla för här i dag. Finns absolut ingen rättvisa i denna värld. Och ju mer man kollar runt i världen ju värre är det!

När vi körde tillbaka så blev det som vanligt ett stopp i Rydal för att tömma postfacket. Var några kuvert i dag och en räkning som jag betalade med en gång. Så bra att kunna göra det med en gång.

Kom tillbaka till Seglora och packade upp och satte in på plats. Dags för kaffe och fralla med skinka och ost. Smakade så bra.

Jag hade köpt semlor till oss i dag. Det är något som vi verkligen tycker mycket om. Vi åt dessa godsaker rätt så sent på eftermiddagen och blev verkligen jättemätta. Blev så att vi inte ville äta någon middag i kväll. Kunde ju inte stoppa i oss en massa mat när vi redan var mätta.

På kvällen lyssnade vi på radion, läste och kollade på internet.

Nu hade en stor fotbollsikon gått bort. Det var Pelé som verkligen var en stor stjärna på fobollshimmelen.

Nu tycker jag att många som ”alltid” har funnits har flyttad till himmeln. Men det blir väl så när man börja att bli gammal! Eller är gammal!!t

Och tur är väl det.

Fy pyton vilket väder

Här har vi inte parkerat själv men jag vet en del husbilsvänner som gärna hade parkerat där och kanske har gjort det. Visst var det fint att kunna parkera där med sin husbil. Tror det nu är förbjudet att stå där med vilken bil som helst på grund av rasrisk.

2022-12-28

Vid 9 tiden i morse tittade jag ut och då låg det ett par centimeters blötsnö på marken. Det fortsatte snöa/regna hela förmiddagen. Det var många trafikvarningar på radion i dag så det var tydligen rätt så halt och slirigt. En del avåkningar hörde vi att det var. Det blev då så att vi inte kunde köra och handla tyckte vi.

I dag så gick jag inte ut på någon promenad med Gustava eller Rolle. Vädret var väldigt motbjudande. Blötsnö på marken och blötsnö uppifrån. Tyckte det var alldeles för vått och kallt, endast 2 plus. Gick bara ut det som var absolut nödvändig. Men jag saknade att gå en sväng. Ska ta igen det i morgon hoppas jag.

Grannen hade varit och skottat så vi kunde ta oss ut och till köket men det såg slirigt ut på förmiddagen. På eftermiddagen var det något bättre. Jag gick då till frysen i köket och hämtade tekakor till oss. Smakade så bra med ost och skinka till kaffet sedan. Det var länge sedan vi åt tekakor. Var även dags att tömma latrin men i dag så bytte jag bara kassetten. Slapp då att slira fram till tömningen. Får tömma 2 kassetter en annan dag när det kanske inte är så blött.

Enligt väderprognosen ska det bli en del regn och flertalet plusgrader framöver och det hoppas vi stämmer. Är betydligt bättre än snö och kyla.

I morgon räknar vi med, eller hoppas, att det ska vara bra väglag så vi kan köra och handla lite. Inköpslistan är redan lång.

Fryst pyttipanna, krögarpytt, med stekt ägg, inlagda rödbetor (HP sås till mig) tyckte vi smakade gott i kväll. Och inte att glömma nymald pepparmix på det stekta ägget. Vi köper pepparmixkvarn på Lidl och den använder vi ofta.

Vad det är fint med sådant som liksom bara finns där för att vara till glädje för oss!

En vanlig tisdag!

2022-12-27

Började blåsa lite i dag och det var faktiskt enligt väderprognosen. Var någon plusgrad men vinden var verkligen iskall. Jag började frysa rätt så fort när jag gick ut så det blev en något kortare morgonrunda. Dessutom var det väldigt halt ute på gatan så där ville jag inte gå. Precis när jag hade vänt så kom det en jättestor tradare ifrån den andra vägen och svängde ner där jag skulle ha befunnit mig. Drog en tung suck av lättnad, så skönt att jag hade vänt. En stund senare så såg jag att det kom en stor timmerbil (finns det små?) körande där jag skulle ha befunnit mig en kvart senare. Slapp alltså att trängas med den också. Jag promenerade runt inne på campingen i stället och det kändes bra. Inga stora fordon att gå ner i diket för och inte halt någonstans.

Men det där med halt undrar jag lite över. Gårdagens stora vattenpölar hade krympt en del och det som nu var kvar av dom hade frusit till is. Trots att det var upp till 5 plus under dagen och en del sol så fortsatte dom med att vara frusna. Kan det möjligen bero på att marken fortfarande hade minusgrader? Gick bra att gå runt dom.

Om man gör inget eller gör mycket så går tiden i alla fall. Det är något som ingen kan göra något åt oavsett om man är diktator, president, kung, kejsare eller har någon annan tjusig titel. Den jord som vi lever på gör sina egna val som vi inte har någon makt över även om vissa fraktioner vill tro det. Det som sker det sker. Och så har det varit i milijontals år tillbaka.

Hasses kontaktsköterska på onkologen ringde i dag på förmiddagen och undrade hur han mådde. Det är jag som håller kontakten med personalen angående hur Hasse mår. Det har vi kommit överens om. Alltså så frågade hon om hur Hasse mådde. Jag svarade att det var likadant som i förra veckan. Ingen förändring. Hasse mår förhållandevis mycket bra med tanke på den tuffa behandling som han har genomgått. För att skämta lite: ”äter som en elefant och skiter som en häst” eller tvärtom. In och ut är alltid av intresse. Är så viktigt att dessa kroppsfunktioner fungerar som dom ska. Vi pratade även om lite annat och den rara och omtänksamma kontaktsköterska lät nöjd med det jag hade att förmedla till henne. Tycker det är så bra med denna uppföljning på telefon. Detta är vården i Sverige när den funkar som den ska vilket den faktiskt oftast gör.

Troligen kommer vi att stanna kvar i Sverige och kylan detta tills läkarbesök samt röntgen är avklarat. Hasses läkare läkare som vi träffade för två veckor sedan avrådde oss för att köra iväg. Om det skulle hända något så kunde det kanske bli svårt med vården och försäkringen skulle kanske inte gälla då om det blev någon typ följdsjukdom. Alltså blir vi kvar här trots att vi avskyr detta väder med kyla och eventuellt snö.

Har tänkt köra och handla en del i morgon men vi får ta beslut om detta när vi vet hur vädret kommer att bli. Men vi har i och för sig mat för ca 10 dagar framåt.

Annars så får vi ju handla på Coop och få maten hit körd. Går absolut ingen nöd på oss.

I kväll åt vi enkelt och lättlagat, stekt falukorv med makaroner. Detta är faktiskt den mat rätt som är mest populär bland svenskar i Sverige. Inget som förvånar mig. Möjligen är det lite mer populärt med mjölkstuvade makaroner till falukorven eller färdiglagade köttbullar!

Så har denna dag också försvunnit tillsammans med alla dom andra. Där blir det nog aldrig fullt eller hur?

Annan dag vad då!

Så här såg det ut för 5 år sedan på stranden i Peniche

2022-12-26

Den här måndagen har det regnat mycket. Och egentligen ännu mer. Är så glad för att det inte var snö som föll ner över oss. Blev en del stora vattenpölar men dom kan man gå runt utan större problem.

Inte så kallt i dag faktiskt hela 5 plus och det kändes helt ok. Men jag tog på vantar i alla fall när jag gick ut med Gustava på en vanlig morgonpromenad. Regnade lite, mycket lite faktiskt så jag blev bara mycket lite våt. Inget som bekymmrade mig. Men skönt att vara varm om händern.

Egentligen är det inte ett dugg jobbigt att vara ute. Det som är jobbigt är att ta på sig en massa kläder och vinterskor innan man ska gå ut. Så mycket enklare när det är varmt så man bara tar på sig sandaler och inget mer och bara tar trappan ner så är man ute ute. Vi gillar inte kyla och den kalla delen av året i Sverige. Även om vi är i den södra delen av vårt avlånga land så tycker vi det är för kallt. Jag gillar när det är mellan 18 till 25 plusgrader. Då kan det vara sol eller inte som det ofta är på sommarhalvåret.

Men nu är det vinter och alldelses för kallt!

Husbilen som har varit här under helgen körde i väg i dag. Där har grillen varit ut i helgen och vad vi har sett så har den också blivit använd. Undrar vad dom har grillat? Hoppas det smakade gott!

Vår rara campingvärdinna kom och frågade oss om vi tyckte om lutfisk vilket vi inte gör. Men kanske ni gillar dopp i gryta då? Nä inte det heller. Men ett sista försök så kanske ni gillar ostkaka. Blev nekande även här. Men kanske vi kan ses över något annat som vi gillar framöver.

På eftermiddagen när det var ett uppeåll i regnandet så gick jag över till köket för att hämta lite kött ur frysen till kvällens middag. Eftersom jag inte har märkt upp vad som finns i plastpåsarna så är det jämt en chansning vad som finns. Men jag tog en påse som såg ut att innehlålla vad jag hade tänkt mig.

Trodde det var fäslytterfilé. ”Men om det inte var det så var det väl något annat” sa jag till Hasse när jag kom in igen. Men helt klart så skulle det var något ätbart annars hade jag inte fryst in det.

Men det var det kött som jag trodde det var. Blev en god middag med kantarellsås och kokt potatis och gelé. Ibland har man tur.

Tillbakablickar

2022-12-25

Juldagen är en dag som jag minns som mycket tråkig och långsam. Det var så när jag växte upp i Malmö. Kvittar nog var jag växt upp för det hade troligen varit likadant. Allt var stängt på den tiden och dom vuxna var trötta efter festen på julaftonen. Ja, det var verkligen fest då på julafton med halva släkten (på mammas sida) som firade tillsammans. Det var mycket mat och dryck och vi barn gjorde i stor sett vad vi ville. Var bara jag och min kusin Gaby ( 2 år yngre) och hon var verkligen uppfinningsrik. Något som jag varje jul blev besviken över var att hon alltid fick fler julklappar än vad jag fick. Dom hade större släkt. Men dessa släktjular upphörde och det var skönt tyckte jag. Gillade aldrig dessa släktsammankomster, är född introvert. Var så jobbigt i synnerhet när vi skulle hem på natten med allt och fick vänta länge på taxi. Som barn var detta mycket jobbigt. Att min morbror med familj körde hem i sin bil lindrigt nykter (skitfull) var inget ovanligt på den tiden. Och ingen brydde sig så länge inget hände vilket det inte gjorde.

Men så var det alltså juldagen. På tv och radio var det bara religiösa program och musik om det nu var något överhuvudtaget. Vi hade tv 1958 som pappa köpte för att kunna titta på fotbolls VM som då spelades i Sverige och sändes på tv. Det året så såldes det tusentals apparater varje dag läste jag i dag.

Men det var ändå något positivt med juldagen och det var om jag hade fått massor med böcker i julklapp (då läskunnig vilket jag var vid 6 års ålder) så kunde jag sitta i lugn och ro och läsa hur mycket jag ville. Och nu som pensionär sedan många år sitter jag och läser precis hur mycket jag vill och när jag vill. Vilken dag eller natt som helst. Helst på min läsplatta som är gjord för att läsa böcker på. Jag gör precis som jag vill när jag vill och det njuter jag av.

Och idag så gick jag en promenad i det gråa vädret trots att jag egentligen inte hade någon större lust till det. Men jag vet att det är bra för mig så därför gör jag det. Var inte så kallt, plus 2 och det blåste inte ett dugg.

I dag så var det tydligen mycket halt lite överallt. I Borås så var bussarna inställda på grund av svår halka. Har jag aldrig hört talas om förr. Men som dom sa, säkerheten framför allt. Tycker jag är helt rätt!

I kväll åt vi rester från i går och det smakade gott i dag också. I synnerhet Jansson är lika god kall.

Har druckit lite vin och whisky i kväll så det kanske har blivit lite virrigt. Men vad gör det? Går väl att läsa ändå, eller!! Skål på er!

Inga bilder i kväll för det gitter jag inte leta efter. Önskar er alla en god natt med god sömn.

Julafton

2022-12-24

Så är det julafton i dag och det märks på radioprogrammen. Nästan allt handlar om jul och det blir lite julstämning även här i husbilen. Det är kallt ute, minus 3, men en lite blek sol har lyst över oss några timmar mitt på dagen. Skönt att sitta inne i husbilen och där solen lyste in, den värmde så gott.

Tog en promenad på förmiddagen för det såg så skönt ut och för att jag behövde röra på mig. Men jag började frysa rätt så fort och det kändes bra att komma in i värmen igen. Men jag var i alla fall ute en halvtimme.

Plockade sedan fram lite köttbullar och räkor från frysen för att det skulle tina långsamt till kvällen jultallrik. Kokte några ägg också. Skalade några potatis och hackade en halv gul lök samt öppnade en burk ansjovisfiléer. Jansson på gång.

Gick sedan bort till köket där jag tidigare hade satt ugnen på 200 grader. Hade med mig Jansson dit och gjorde det sista där. Fyllde på med grädde, strödde på lite skorpmjöl och klickade på lite smör och satte sedan in formen i ugnen.

Hämtade den sedan efter ca 1 timme och då såg den fin ut och doftade ljuvligt (eller juligt).

Gjorde i ordning en julaftonstallrik till oss med sådant som vi tycker om. Smakade väldigt gott och vi blev lagom mätta. Ska bli gott med rester i morgon.

Lyssnade på radion i kväll (vilket vi alltid gör) och det var lite blandat av gammal och ny julmusik. Väldigt trevligt att lyssna på.

Nu är det bara resten kvar av julen och den brukar numera försvinna rätt så obemärkt för min del.

Hoppas att alla har haft en fin julafton och önskar alla en god fortsättningen på helgen.

Lat dag

2022-12-23

Låg lite snö på marken på förmiddagen, 3 plus och ingen vind. Föll lite mer under dagen och det gjorde temperaturen också. Ska tydligen bli flertalet minusgrader enligt prognoserna.

Jag gick ut på en promenad på förmiddagen och det var inte halt trots den nyfallna snön. Men ute på vägen syntes det att det var halt tyckte jag. Kände lite med ena skon och visst var det isigt och glatt.

Vi har inte gjort något alls i dag och som många vet kan det faktiskt vara tröttsamt. I bland verkar det som att ju mindre man gör ju tröttare blir man. Men tiden går i alla fall.

Så den ljusa delen av dagen försvann snabbt och så föll mökret igen.

Dom här tomtarna har bott hos oss i många år. Gillar dom fortfarande, är ju inte så ofta eller länge som vi ser dom. Ser alltid så pigga och glada ut. Mycket formbara armar och ben, kan stå upp, sitta och ungefär lite som man vill. Inte klagar dom heller!

Var inte så hungriga i kväll så det blev bara stekt ägg och bacon på en liten bit bröd. Smakade gott tyckte vi och blev mätta.

Det är vad man kallar för lillejulafton i kväll. Nu för tiden betyder det absolut inget för oss. För många år sedan, innan vi bestämde oss för att bo i husbilen, så skulle vi göra i ordning vår skinka dagen innan julafton. Först i ugnen i folie och sedan griljera den. När den sedan hade svalnat av så skar vi av några skivor skinka som under nästan högtidlig former avsmakades. Oj vad det smakade gott. Är faktiskt något som jag saknar lite.

Tror det kommer ett år igen med denna skinka på en ny lille julafton!

Mot ljusare tider

Detta är det högsta huset i Peniche. Önskar att vi var där nu. Alltså i det höga huset men i Pensiche.

2022-12-22

I dag blev det en skön promenad med Gustava på morgonen/förmiddagen beronde på när man gick upp. Jag gick ut vid halvtio och det var något sen morgon för mig men inte riktigt förmiddag. Var gränsen går får man bestämma själv så klart.

Helmulet och grått men vad gör det. Vi kommer nu långsamt till att börja med att gå mot ljusare tider. Underbart!!

I dag så kom min nya dagbok för 2023. Ska bli riktigt rolig (hoppas jag) att fylla i dom blanka sidorna i den. Hoppas på ett glatt och positivt år men det gör väl alla.

Vi hade beställt i från Systembolaget lite vin och whisky till julklapp till oss. Det blev levererat till vår husbil i dag av Bring. Mycket bra service tycker vi. Ska bli gott att ha nu under helgerna tycker vi. Är gott med lite vin och whisky ibland.

Dags för att byta dom 2 dukar som jag har framme i husbilen. 1 på soff-matbordet och 1 i köket på glasluckorna över spisen. Gjorde rent vårt fina soffbord trä och oljade in det. Behöver lite omvårdnad ibland. La på den duk som jag kallar för julduk på bordet och i köket. Inga tomtar men i alla fall med lite rött. Dom kan ligga kvar ett bra tag utan att det känns för juligt och jag tröttnar på dom. I alla fall minst till påsk.

Så skönt, att trots julen nu är nära, bara att ta det lugnt utan ett enda måste eller traditionstyngda krav. Det är så vi har valt att ha det dom sista (rätt så många) åren. Kanske (vilket jag inte tror) kommer det att ändra sig i framtiden. Osvuret är bäst!!

Vårrullar med kokt ris smakade bra till middag i kväll. Smakade också bra med ett glas rött, det var ett tag sedan.

I morgon väntar vi på att näringsdryckerna från Skövde ska komma hit. Detta är sådant som Hasse har fått förskrivet av dietist för att gå upp i vikt vilket han har gjort också.

Sedan så väntar vi inte på något mer innan jul.

Nu så ska vi ta det mycket lugnt precis som vi brukar göra.

Bra besked

Denna strandremsa är en liten bit av den fina stranden i Portimao som räknas som en av dom bästa i Portugal.

2022-12-21

Regnade frisk en del av natten och det var 7 plusgrader. Mörkt ute när taxin kom en kvart i 7. Hade varit uppe sedan klocka 6 och var knappast vaken än. Vi var framme i mycket god tid på Borås lasarett. Hasse anmälde sig och sedan gick vi och tog en kopp kaffe.

Efter det så letade vi oss fram till ögonmottagningen och rätt väntrum utan problem. Där var det mycket folk men det fanns lediga stolar till oss också. Patienterna blev uppropade av personalen och försvann lite hit och dit genom olika dörrar och kom ut genom andra. Hasse fick gå iväg till någon annanstans. Därifrån kom han ut igen efter nästan 2 timmar. Nu såg han jättedåligt eftersom han hade fått ögondroppar inför undersökningen.

Det kommer att bli operation om en till två månader och sedan en till efter ytterligare någon månad. Ingen stor operation utan en gråstarr operation vilket ju numera utförs mer eller mindre som på ”löpande band”. Drog en lättnadens suck efter beskedet. Jag gjorde detta 2011 först på höger öga och senare även på vänster öga. Det blev bra resultat och jag är fortfarande mycket nöjd med min syn.

Ringe och beställde en taxi till hemresan och den kom efter en halvtimme. Hemma igen så bryggde jag en kanna kaffe och så åt vi ett par mackor. Det smakade mycket bra.

Nu var det barmark, lätt att ta sig fram, och fortfarande 7 plus, lite regn i bland. Hasse gick och tog fram vattenslangen, som nu hade tinat, och fyllde på vatten i tanken. Jag tog itu med skitjobb och gick och tömde latrin. Vi gick sen in och satte oss och fortsatte göra det som vi brukar göra och som vi troligen aldrig blir klara med!

Middag skulle vi ha även i kväll. Det blev kyckling i gräddsås med potatishalvor och det tyckte vi smakade väldigt gott.

I morgon har vi inget inbokat och det har vi inte på ett bra tag vad vi vet nu. Så skönt att åter själv få bestämma över sin tid!

Otroligt halt

Här lär det inte bli någon ishalka. Staden är Albufeira i Portugal.

2022-12-20

Plusgrader och regn har gjort att det är glashalt ute. Rena blankisen på sina ställe.

Utanför dörren hos oss i dag. Små prickarna på marken är grus.

På vägen bort till köket är det välgrusat så dit kan man gå. Vill man gå mer så behövs det broddar/halkskydd på skorna. Är bättre att stanna inne i stället. Gick i och för sig till köket fram och tillbaka några gånger för att få röra på benen och andas lite frisk luft. Men sedan blev det inte mer promenerande.

Eftersom Hasse bytte gasoltub i går ville vi byta den tomma mot en full så fort som möjligt. I dag så tog grannen den med sig och bytte den till en full hos Svetskompaniet i Skene. Denna granne är värd sin vikt i guld. Alltid hjälpsam och vänlig.

Regnet kom och gick under dagen och det var flertal plusgrader. Hoppas det snart blir barmark igen så det går att komma ut och promenera. Förhoppningsvis redan i morgon.

Hemlagad potatismos med stekt panerad torsk och så testade vi med gravlaxsås till och det smakade väldigt gott. Bra att vara nyfiken på att prova olika kombinationer.

I morgon blir det taxi till Borås lasarett och ögonmottagningen. Hasse har haft problem med ett öga en tid och ska nu få det undersökt. Hoppas att det inte blir nya problem det räcker som det är.

”Av allt ont” av Helene Stommel Olsson är en välskriven och spännande psykologisk kriminalroman. Handlar mycket om det mänskliga psyket och om hur mycket som kan gå fel. Även en del romantik med bra slut. Mycket nutids- och samhällsorienterad.

Baksidestext:

Barbara Hammar lever ett till synes balanserat liv. Rikt men inrutat. Utåt sett är hon en framgångsrik rättspsykiater, kallad underbarnet av sina kollegor på Rättsmedicinalverket. Själv har hon alltid känt sig mer som ett maskrosbarn, som brottas med ett inre kaos.
Så händer något som sätter tillvaron i gungning. Ett hastigt och oväntat dödsfall väcker minnen som Barbara jobbat hårt med att förtränga. Motvilligt tvingas hon tillbaka till uppväxten fylld av mörka hemligheter. Samtidigt landar en stor rättspsykiatrisk utredning på hennes bord. Ett fall som förbryllar från första stund. I smyg och helt utanför sina befogenheter som rättspsykiater börjar Barbara titta närmare på fallet. Sökandet efter sanningen för henne både närmare gåtans lösning och hennes eget förflutna.
Av allt ont är den första, fristående delen i serien om rättspsykiater Barbara Hammar.

Sista gången

Utanför stadsmuren i Peniche

2022-12-19

Upp vid 8 och bryggde kaffe. En kopp innan taxin kom klocka 9 hann vi med gott och väl med. Hade frusit på under natten och utanför husbilen var det väldigt isigt och halt. Tog fram salt och strödde frikostigt på med det. Smälte bra och ytan blev mer lös så det gick att ta sig fram där. Taxin kom och parkerade nära husbilen så det var lätt att ta sig dit och ta sig in. Inte många steg men om olyckan är framme……

Nu var den guskelov inte det så vi kom iväg och det blev inga småvägar utan bara dom större till Göteborg. Känns bättre tycker vi. På vägen dit så blev det mindre och mindre snö och till slut inget alls.

Parkerade utanför strålningen och vi gick in dit för sista gången. Gick som vanligt fort och sedan så satte vi oss och väntade på taxin som skulle ta oss hem igen. 11.30 kom den och det kändes så skönt att det nu var klart med alla dessa veckor med strålning.

Regnade lite lätt när vi lämnade Göteborg. När vi närmade oss Borås började det övergå till snö. Vägen mot Seglora var lätt snötäckt och chauffören saktade farten, var nog rätt halt där. Vi kom hem utan missöde och bilen parkerade utanför husbilen. Nu var det grusat utanför och risken för att halka hade minskat betydligt.

Så skönt att vara hemma igen. Bryggde en kanna kaffe och idag blev det knäckemackor. Gott det också. Gasolen hade tagit slut på morgonen så Hasse gick ut och bytte till en full tub. Jag skulle tömma latrin med det var lite halt på vägen dit så det blev så att jag bytte den mot den tomma som stod i garaget. Får tömma den när det är halkfritt.

I dag blev paketen från Apoteket levererade till campingens brevlåda. Märkligt att det gick i dag och inte i fredags! Den alltid lika vänliga och hjälpsamma grannen kom hit med dom på eftermiddagen.

Dessutom så hade denna fina almanacka med hundar kommit ifrån Portugal. Den har jag köpt ifrån https://dogsofportugal.com/about-us/. Ett ställe där dom tar hand om övergivna hundar och försöker hitta nya ”föralltidhem” till dom. Titta gärna in på deras trevliga hemsida där det finns massor av hundar som söker hem.

Strax efter 5 så kom bilen som hade med sig varorna som jag hade beställ ifrån Coop. Det var en hel del påsar. Tog ett litet tag att packa upp och få allt på plats. Kollade av mot listan och allt stämde och var till full belåtenhet. Så himla bra att få det hemkört. Blir så nöjd och glad när det fungerar som det är tänkt att göra.

Enkel och god mat i kväll, makaroner och stekt falukorv.

Vi var sedan rätt så trötta efter en lång dag så det var skönt att bara sitta och göra det som vi brukar göra.

Regnet öser ner i kväll och hoppas snön är borta i morgon. Vill gärna komma ut på en promenad vilket jag inte gjorde i dag.

Mycket förvånad!

Måsträff en mulen morgon på stranden i Peniche.

2022-12-18

Natten var orolig. Låg och funderade på vår kyl/frys. Vad skulle jag ställa utanför dörren och vad skulle jag bära bort till kylskåpet i campingköket? Somnade till och drömde så klart om kylskåpet.

Hörde något pipande vid 3 tiden på natten. Gick upp och såg att displayen på kylskåpspanelen lyste rött. Den varnade för att det var för varmt i skåpet. Tryckte lite planlöst och fick bort pipet och röda lyset. La mig sedan igen. Kunde ju stängt av den men nu fick den vara på. Ville inte gå upp en gång till.

Vaknade vid halv 9 och tyckte det var dags att stiga upp. Gick fram till kylskåpet och öppnade försiktigt dörren till frysen och stack snabbt in handen. Till min enormt stora förvåning var det kallt där!! Öppnade dörren till kylskåpet och där var också kallt. Minus 15 i frysen och plus 8 i kylen visade termometrarna. Det hade skett ett mirakel! Jag var mycket förvånad!

Men man ska inte ropa hej har jag lärt mig så jag är glad för tillfället och är beredd på typ ”vad som helst”.

Nu är det plusgrader ute och omkring 2 och mörkt och lite blåsigt. Gick en sväng och det var inte halt, lite sträv snö. Kändes lite milt i luften. Snön smälter långsamt bort, önskar det gick lite snabbare. Hoppas det inte kommer mer snö utan att det i stället blir en del regn. När jag kollar på väderprognoser så ändras dom mycket ofta. Inget alls att lita på.

I kväll åt vi fredagens rester med kokt ris. Smakade bra i dag också.

Undrar hur det kommer att gå med paketen från Apoteket som Postnord skulle leverera? Får jag något besked om var vi kan hämta det? Eller lyckas dom att levererar det hem till mig?

I morgon eftermiddag/kväll kommer det en leverans från Coop till oss. Det har fungerat utmärkt hittills.

Det är dags för den sista strålningen i morgon. Taxin hämtar oss klocka 9 och kör oss till Sahlgrenska. Några timmar senare åker vi hem igen. Känns så bra att det nu är slut. Ska sedan på efterkontroll i slutet av januari.

Jag har inte tagit in någon hyacint i husbilen, doftar för starkt på så liten yta.

Mer krångel!!

Denna decemberdag var det mycket blåsigt på stranden i Peniche. Havet var upprört med skummande vita vågtoppar.

2022-12-17

Den extrema kylan börjar ge med sig. På morgonen var det minus 4,5 grader och det kändes inte riktigt så vidrigt kallt. På eftermiddagen hamnade temperaturen omkring nollan.

Displayen visade att vattnet var slut i tanken och måste fyllas på om inte fullt så i alla fall till en del. Slangen som vi brukar använda var frusen och gick inte att rulla ut. Fick använda en 10 liters dunk och gå fram och tillbaka. Efter min morgonrunda började jag med det. När jag frös för mycket så tog Hasse över. Blev fyllt till 25 % och det var vi för tillfället nöjda med. Vattnet kom ur kranarna men det kom lite ryckigt.

Det gick en stund och Hasse hörde att vattenpumpen gick i gång. Sedan så kom det en varning på displayen att tanken var tom. Va nu då!! Frostvakten hade vaknat och tömt. Hade troligen suttit en ispropp där som hade tinat. Hasse stängde den. Sedan fyllde Hasse på vatten igen och nu verkade det att stanna kvar.

Så var det krångel med kyl/frys. Upptäckte att maten i frysen hade börjat tina och kylskåpstemperaturen hade stigit till över 8 plus. Inte alls bra. Tömde frysen och satte ut det i en korg utanför husbilen. Det gick fort att avfrosta frysen denna gång. Satte sedan igång modulen igen. Ström kommer fram men det blev inte kallt. Provade med gasol och tolvvolt men det fungerade inte heller. Gick sen bort med korgen till campingens frys och la in maten där. Får flytta in kylvarorna till kylskåpet där också. Blir skitjobbigt att gå dit varje gång man ska ha något i kylskåpet! Hoppas vi hittar någon på tisdag som kan fixa till vårt skåp (måndagen är uppbokad). Det är ju inte ens 3 år gammalt.

Ett par hamburgare hade tinat helt så dom stekte jag till middag i kväll. Blev stekt ägg och potatis till. Inte vad jag hade tänkt men det smakade bra.

Nu är jag hjärtligt trött på allt strul och hoppas på något mirakel.

Men denna lördagen blev inte bättre och tror inte söndagen blir det heller.

Sista fredagen samt paketstrul

Vattendraget som rinner genom Silves. Några storkbo i Silves, finns gott om dom eller gjorde det i alla fall 2014.

2022-12-16

Packade ihop våra grejor på morgonen och lämnade tillbaka våra nyckelkort på avsedd plats. Kändes bra att det nu var sista gången som vi gjorde det. Taxin kom i tid och vi gick ut i kylan och in i den varma bilen. Det var – 12 och buskallt.

Kom fram till strålningen och chauffören lastade ut våra pinaler. Gick och satte oss i väntrummet. Hasse kom in efter en kort stunds väntan i rätt tid och ut igen efter 12 minuter.

Nu tog det inte så lång tid förrän taxin kom som skulle köra oss till Seglora. Var väldigt mycket dimma ibland. Fuktigt och kallt och det gjorde naturen snövit. Det var vackert som ett vykort.

Kom hem vid 11 tiden och det vara ”bara” minus 7 här. Inne i husbilen var det endast 5 plus och det kom inget vatten ur kranarna. Satte på gasolen och efter några minuter började rören bli varma och värmen spred sig. Satte även igång värmefläkten som vi hade haft i Högsborummet. Tog inte så lång stund förrän det var 20 plus och det kom vatten i ur kranarna igen. Hade passat på att brygga en kanna kaffe och det smakade supergott.

Var dags för latrintömning så jag gjorde det. Så förbannat kallt. Mina händer blev som isbitar och det gjorde ont när blodet börjar värma upp dom.

Paketet från Apoteket skulle komma hit i dag enligt postnord. Kom inte. Fick besked i appen att det inte kunde levereras! Varför stod det inte! Kommer senare besked om vilket utlämningsställe vi ska kunna hämta det på. Det ska ju levereras hit som jag har beställt. Finns ju en anledning till att jag beställer hemleverans och egentligen behöver det inte finnas någon anledning alls.

Jag ringde till Postnord och efter en mycket lång väntan fick jag prata med kundservice. Fick inget bra svar på mina frågor, mest en massa svammel. Jag skulle lämna en reklamation till Apoteket sa damen vilket jag tyckte var märkligt. Är ju inte dom som står för transporten. Efter minst en halvtimmes prat och där hon hade undersökt lite hit och dit så kom vi inte längre. Paketen fanns på någon omlastning och skulle sedan skickas till utlämningsstället! Varför kunde det inte skickas till oss i stället? Fick inget bra svar på den frågan, upprepning igen bla bla bla. Jag vill fortfarande ha reda på varför det inte kunde levereras till adressen som står på paketet.

Det är i vilket fall som helst väldigt skönt att vara hemma igen. I kväll åt vi pulled pork med stekta potatishalvor och det smakade väldigt gott.

Satte mig sedan och skrev ett reklamationsmejl till Apoteket. Ska bli intressant att se hur detta kommer att sluta.

Sista torsdagen

2022-12-15

Uppe med tuppen, den väckte mig klockan 6. Väckningssignalen på mobilen låter som en tupp nämligen. Kom upp och tog oss ner och väntade en kort stund på taxin. Blev klarvaken av köldchocken som jag fick när jag gick ut bort till bilen. Omkring – 10 sa chauffören. Varmt och skönt i bilen och åter svinkallt när vi gick ut ur den.

Strålningen höll tiden och det gjorde taxin som vi åkte tillbaka med. Var åter på Högsbo strax efter 8.

Satte mig vid datorn efter att ha vilat en stund. Loggade in på COOP och satte ihop en inköpslista. Tror inte vi kommer att kunna köra med husbilen när det verkar vara vinterväglag ett tag till.

Tog på mig och gick iväg på en kort promenad. Det var kallt och jag frös rätt så fort. Tillbaka så kollade jag inköpslistan och la till något mer. Bra att fundera en stund. Sedan så klickade jag in beställningen och den kommer att levereras till husbilen på måndagskväll. Himla bra tycker jag. Rätt skönt att slippa ränna runt och plocka ihop allt själv.

Så blev det lunchtid. Åt bara äppelpaj med vaniljsås och det var gott. Maten var paprikastinn. Dags för en stunds vila innan vi skulle ge oss iväg på nästa resa. Nu klaffade allt som det skulle. Bilen kom i tid, strålningen i rätt tid trots att dom hade lite strul. Fick gå till rum 12 , inga problem. Taxin tillbaka var punktlig och tog oss snabbt till Högsbo. Roligt när allt funkar perfekt.

Efter ca 1 timme var det dags för middag. Vi smakade lite och så pratar vi inte mer om det!

Sista kvällen på övernattningshotellet var likadan som övriga kvällar. Drack en mugg med choklad och tänkte att det var den sista här. Ska bli otroligt skönt att efter strålningen i morgon åka hem till husbilen i Seglora.

Svårt att välja mellan två saker när man inte vill ha något av det utan egentligen något helt annat.

Sista onsdagen

En tidig morgon på någon gata i Silves för 8 år sedan. Någon timme senare var det en del folk i rörelse och kafémöblerna var utställda på plats.

2022-12-14

Lite bättre med sömnen i natt, skönt. Var inte så kallt i dag, ett par plus, så det var en rätt så skön morgonsväng. Bra underlag, en del barmark med mycket grus efter halkbekämpningen.

Skulle inte iväg förrän på eftermiddagen i dag så vi kollade på lunchen. Det var lasagne som var mycket torr men gick att äta. Béchamelsåsen hade blivit ”bortglömd” verkade det som.

Dags för taxi vid 2 tiden i dag och den kom i god tid. Vi fick vänta en stund innan Hasse kom in på behandlingen, gick sedan fort som vanligt. Taxin tillbaka skulle komma klocka 3 men det gjorde den inte. Ringde och efterlyste den. Varit lite strul blev jag upplyst om men den skulle komma halv 4. Kvart i 4 blev vi hämtade och en stund senare avsläppa utanför övernattningen.

På vägen till rummet gick vi och hämtade en kopp kaffe. Smakade bra nu. Ringde och beställde taxi till torsdag och fredag. Beställde lite olika produkter och medicin från Apoteket. Var 25 % rabatt vid köp över 500:- så det gällde att passa på och fylla på lite. Köpte en dagbok, på Adlibris, för 2023 att skriva dagliga anteckningar i vilket jag gillar att göra. Sedan var det dags att sträcka ut sig på soffan en stund.

Middag var korvgryta med äpple och curry samt potatismos. Smakade bra.

Så var det kväll igen med läsning, internet och radiolyssning. Ska försöka komma i säng lite tidigare än vanligt. I morgon är det strålning 2 gånger och den första redan strax efter 7 på morgonen och nästa efter 3 på eftermiddagen. Blir en tröttsam dag.

I bland kan jag verkligen vela så det där förstår jag fullständigt.

Sista tisdagen

Så här kan det också se ut i Portugal. Detta är utanför Fonte Santa på väg ner mot havet ifrån ställplatsen.

2022-12-13

Inte så bra sömn i natt men det var väntat. Upp vid 9 och övertalade mig själv att gå ut på en promenad. Himlen var blå och lite sol nådde ner mellan husen. Kändes kallt och det var troligen flera minusgrader. Gick en bit där det var bra grusat och när det var slut vände jag och gick tillbaka. Började dessutom frysa lite.

Dags för frukost tyckte jag och gick till matsalen. Yoghurt med nyponsoppa och lite cornflakes och ett kokt ägg smakade bra. I dag blev det ingen lunch för vid den tiden var det dags för strålbehandling.

Taxin hämtade oss strax innan 12 och körde oss snabbt till strålningen. Fick vänta en stund eftersom vi var i god tid. Var sedan inbokat en tid för läkarbesök och då fick vi vänta en liten stund igen.

Denna gång mötte vi en ung (alla verkar så unga nu för tiden) kvinnlig läkare som var mycket trevlig. Det var samma rara sköterska som förra gången. Läkaren frågade en massa och sedan lyssnade hon på Hasses lungor och det lät bra. Ska på återbesök i slutet på januari och en gång till efter 3 månader.

Det var många där som dagen till ära hade glitter i håret och det såg trevligt ut.

Taxin kom 10 minuter för tidigt och det klagade vi inte på. Tillbaka så åt vi ett par smörgåsar och drack kaffe. Smakade bra och vi blev mätta. Sedan var det dags att vila en stund.

I dag serverades det biff Lindström, kokt potatis och gräddsås och det smakade bra. Kvällen var händelselös och det var ju som vanligt.

Det var sista tisdagen med strålning i dag och i morgon onsdag är det bara strålning.

”Underbarnet” av Johan Ripås var en spännande kriminalroman som jag gillade. Annorlunda miljö som är fint skildrad. Intressanta människor som är personliga och inte stereotypa. Ett slut som var bra tyckte jag.

Baksidestext:

En tryckande varm höstnatt hittas en flicka drivande ute till havs i en båt tillsammans med en kniv och två blodiga nallar. Misstankar väcks om att flickan kan ha tagit livet av sin egen mamma. För Nora Wagner som får i uppdrag att utreda fallet är det tydligt att flickan bär på mörka hemligheter, men är hon skyldig till det hon anklagas för?

Samtidigt kämpar en man för sitt liv i den iskalla vårvinden på klipporna vid Godahoppsudden i Sydafrika. Han vet att de som jagar honom inte skulle tveka att mörda. Han måste överleva och ta sig till andra sidan jorden för att återförenas med sitt barn. 

När polisen får information om ett omfattande attentat mot en klimatkonferens dras Nora in i en kamp mot klockan i stadens katakomber. Snart upptäcker hon att allt hänger ihop. Till slut vet hon inte om hon kan lita på någon, inte ens sin närmaste chef. Nora och flickan hamnar i en jakt på liv och död.

Underbarnet är en spänningsroman som handlar om hur övertygelse kan växla till fanatism och om att sanningen kan visa sig vara en ren lögn. Det är den andra boken om polisen Nora Wagner.

Det håller jag helt med om.

Tillbaka till Högsbo

Detta område ligger i närheten av ställplatsen i Peniche. Väldigt fina och stora hus här med en del skällande hundar.

2022-12-12

Inte fullt så kallt i natt och inte heller på morgonen. Jag går ju inte upp förrän det har ljusnat och i dag var himlen klarblå. Solen tittade upp ovanför trädtopparna och värmde lite. Skönt när det är ljusare och inte bara grått.

Tog en morgonsväng och tog sedan ut Rulle till Hasse. Eftersom vi skulle i väg i dag så var det en del sopor som skulle slängas. Det brukar Hasse sköta om, så bra att ta dom i korgen på rullatorn. Inte klokt så mycket sopor det blir bara över en helg.

Var sedan bara att vänta på att taxin skulle komma. Färdiga i god tid som vanligt. Chauffören hittade inte hit utan ringde och fick väginformation. Var inte så mycket fel och var i tid ändå. Föraren visade sig vara en glad och pratsam kvinna som pratade om att hon var från Kroatien. Hon började med en domedagsprofetia som var så negativ. Om det skulle bli så om några år var det lika bra att ge f-n i allt. Nu trodde jag inte på det så jag fortsätter att ha gott hopp om framtiden. Allt kan väl inte gå åt pipsvängen?

Kom fram till strålningen i tid och satte oss och väntade. Efter en kort stund var det dags för blodprov och det gick snabbt. Sedan blev han inkallad till strålningen vilket inte tog så lång stund. Taxin skulle komma om ca en kvart och det gjorde den också. Den tog oss till Högsbo vilket var vårt mål. Tog hissen upp och fick våra nyckelkort av värdinnan. Gick till vårt rum och installerade oss.

Middagen hoppade vi över för det var paprika i köttgrytan. Blev kaffe och mackor stället och det gick bra. Har ju ätit så mycket god mat i helgen.

På kvällen hände det inget, lugnt som vanligt. Hämtade en mugg med varm choklad och några pepparkakor och det smakade gott.

Stålning samt läkarbesök i morgon. Det är ju Lucia i morgon, undrar om personalen har glitter i håret??

Och ändå har man inte hittat det man letat efter! Då har man letat på fel ställe!